Örtülü Gerçek - Redacted

25 Mart 2008 Salı


Irak’da konuşlanmış olan küçük bir ABD askeri birliği üzerine odaklanan film, farklı bakış açıları ile bu askerlerin karşılaştıkları durumlara verdikleri tepkileri, yerel halka karşı tutumlarını ve medyanın bu olayları nasıl yansıttığını konu alıyor.

Brian De Palma’nın yazıp, yönettiği ve Patrick Carroll, Daniel Stewart Sherman, Ty Jones ile Izzy Diaz’in oynadığı “Örtülü Gerçek” (Redacted), medyanın yarattığı imajların gücünü ve tercihlerimizi nasıl etkilediğini büyük bir açıklık ile gözler önüne seriyor.

Kurgu ve belgesel şeklinde hazırlanan filmde, çok sayıda ABD askerinin ev yapımı savaş videoları, fotoğraf ve dergilerinin YouTube’taki görüntüleri de dikkat çekiyor. Gerçek bir öyküden esinlenerek yapılan film, Venedik Film Festivali’nde de gösterildi.

Bu filmi ABD halkına Irak’ta olan gerçek olayların neler olduğunu anlatmak için yaptığını söyleyen ünlü yönetmen De Palma, filmin adını da kasıtlı olarak “Redacted - Düzeltilmiş” koyduğunu, ABD gazetelerinin ve televizyonlarının gerçeğe ilişkin verdikleri bilgilerin “düzeltilmiş” yani çarpıtılmış olduğunu söylüyor.

Brian DePalma’nın ödüllü ve sıradışı çalışması, Türkiye’de Özen Film - Umut Sanat işbirliğiyle ve “Örtülü Gerçek” ismiyle gösterime girdi. Savaşla bağlantılı yepyeni ve düşündürücü Irak manzaraları sunan film, özellikle ABD askerleri ile bağlantılı bir tecavüz vakasına odaklanıyor. 14 yaşındaki tecavüz kurbanı ve ailesi, olayı örtbas etmek isteyen askerlerce direnişçi ilan edilince korkunç gelişmeler yaşanıyor.

ÖDÜLLER
2007 Venedik Film Festivali - En İyi Yönetmen Ödülü
2007 Telluride Film Festivali Official Selection
2007 Toronto Film Festivali Official Selection
2007 New York Film Festivali Official Selection


KÜNYE
Yönetmen: Brian De Palma
Senaryo: Brian De Palma
Oyuncular: Sahar Alloul, Eric Anderson, Lara Atalla, Karima Attayeh, Francois Caillaud
Filmin Türü: Suç, Drama
Orijinal Adı: Redacted
Yapımcı Firma: Film Farm, The
Yapım Yılı;. 2007
Yapım Ülkesi: ABD, Kanada
Orijinal Dili: İngilizce, Fransızca, Arapça, Almanca
Filmin Süresi: 90 dakika
Resmi Sitesi : www.redactedmovie.com
Dağıtıcı Firma: Özen Film
Vizyon Tarihi: 15.02.2008

0 yorum: